OK.
Nu stiu daca voi ati observat, dar in genul asta, young adult, au aparut anume tipare pe care noi le numim clisee. Ne luam de o carte si spunem ca e cliseica doar pentru ca nu ne-a placut noua si, in schimb, refuzam sa admitem ca si cartea noastra preferata se incadreaza in categoria mai sus-numita. Am inceput sa ma satur de cartile astea de duzina, cu povesti proaste, care sunt scrise doar de dragul de a fi scrise si de a zice "sunt autor". Vreau sa invat ceva din cartile pe care le citesc, vreau sa simt ca am iesit, dintr-o lume imaginara, mai desteapta, mai profunda, mai atenta, mai cultivata. Nu sa ma apuc sa "fangirl".
Fata care se indragosteste de superiorul ei
De cate ori nu ati intalnit o carte in care fata se indragosteste de superiorul ei si tine totul ascuns mereu, dar in cele din urma se afla? In Divergent, Tris se indragosteste de Four. In Academia Vampirilor, Rose se indragosteste de Dimitri. In Micutele Mincinoase, Aria il doreste pe Ezra. Vreti sa mai continui?
Nu spun ca este ceva rau. Din contra, este interesant sa citesti lucruri de genul, sa simti apropierea dintre cei doi. Dar e exasperant cand cazul asta se intalneste de 10, 20 de ori.
Fata noua, firava, care abia a aflat de existenta puterilor ei si care e ajutata de tipul asta fierbinte care pare perfect, dar pare si inabordabil
Din nou, avem cuplul din Divergent. Tris abia a ajuns la Neinfricati, ca deja l-a gasit pe Four si s-a indragostit de el. Jurnalele Vampirilor (tot serialul l-am vazut, deci nu-s 100% sigura de ce spun acum) se incadreaza perfect in tiparul asta, cu triunghiul Elena-Stephan-Damon. In Rosu de Rubin, Gwendolyn se atasaza foarte repede de Gideon. Instrumente Mortale si Dispozitive Infernale de Cassandra Clare sunt exemplele perfecte, totusi.
Si cate, si mai cate. Nu cred ca ar trebui sa mai dau exemple, dar am mai vorbit si aici despre asta.
Acum, care o sa fie argumentul vostru?
Ba nu, nu-i adevarat, personajele au personalitatea si aspectul diferite, totul se petrece in alte conditii.
Lasati-ma sa va spun cat de putin imi pasa de poveste, de cadrul spatio-temporal si de tehnica de scriere a autoarei daca reuseste sa incropeasca o poveste proasta de iubire. E egal cu zero.
Imi amintesc ca, acum ceva timp, eu stateam in camera mea si fratele meu a venit la mine. I-am spus "Uita-te cate carti am si ce bine arata!", iar raspunsul lui a fost "Pentru mine, toate astea [si a aratat spre biblioteca] reprezinta hartia igienica pe care o folosesc eu zilnic." iar eu m-am simtit, intr-un fel, jignita, pentru ca era colectia mea. Dar, Doamne, cata dreptate avea.
Daca ma urmariti de ceva vreme, stiti ca m-am luat si de cartile care mie mi-au placut. Divergent, de exemplu, cred ca-i cea mai populara carte, la ora actuala. Si? Nu-mi pasa nici cat negru sub unghie. Poate sa fie si Dumnezeu cel care a scris-o, eu tot o sa-i zic nu.
Daca nu v-am convins, poate va convingeti singuri. Lasati genul asta deoparte si incepeti sa cititi altceva. Luati un clasic, luati un SF, luati ambalajul de pe samponul pe care il folositi la baie, DAR LUATI ALTCEVA!
Si, ca o incheiere, am sa va recomand cateva carti de citit. Poate o sa va placa mai mult decat astea. Mai jos copertile. Nici una nu se incadreaza in ceea ce am spus mai sus si eu am respect profund fata de autorii astia. Daca nu sunteti de acord cu mine, as zice ca-mi pare rau, dar raspunsul mai corect ar fi: naspa de voi.
PS: zau, sper ca nu v-am insultat, dar, dah, ce bine ma simt dupa postarea asta.
Nu că nu aș fi de acord cu ce ai zis, pentru că sunt, genul YA e super clișeic și am cam renunțat la el în ultima vreme, zic doar că ai fost un pic răutăcioasă. Deși am văzut și mai rău, măcar tu ai explicat de ce crezi ce crezi, thumbs up for that.
RăspundețiȘtergereOricum, de genul YA m-am cam săturat, am citit niște cărți din genul ăsta, foarte populare, care mi-au lăsat un gust amar. Iar între timp am descoperit alte genuri de cărți care mi se par mult mai bune.
Acum, și genul ăsta e bun pentru anumite vârste, știu de exemplu că Twilight a convins mai multă lume să citească mai mult, inclusiv pe mine, deci tind să cred că au și ele folosul lor, dar sunt chestii mult mai bune de citit pe lumea asta. Voiam doar să zic că orice are și o parte bună, cât de mică.
Trecând peste, Musso e printre preferații mei, o singură carte a lui m-a dezamăgit până acum, dar asta e, nimeni nu e perfect. Din lista de cărți puse de tine am mai citit: Hobbitul, Înainte să adorm, Harry Potter, Magazinul de sinucideri, Casa scorpionului(asta nu mi-a prea plăcut) și am încercat cu The perks of being a wallflower, dar a fost prea plină de drame pentru mine, pur și simplu nu a fost genul meu de carte.
Vreau să citesc 1984 de Orwell într-o zi.
Sper să nu fie un comentariu kilometric :))
Orice ar spune oricine, eu una raman ferm convinsa ca Twilight nu e o carte proasta. Am citit parti din ea, nu pe toate, dar, pana la urma, asta e cartea care a pornit curentul, nu? Cum Tolkien e "tatal" fantasy-ului - iar acum multora nu li se mai pare extraordinar, pentru ca nu mai e de actualitate, asa si Meyer a "revolutionat" literatura YA (desi intr-un mod cam prost, ce-i drept).
ȘtergereChiar proastă nu cred nici eu că ar fi, dar nu e nici extraordinară în vreun fel, e ok. După ea au apărut cărți mult mai proaste, deci... Prost e faptul că acum mai toate cărțile YA respectă cam aceeași formulă, care cred că e după modelul lui Meyer. Nu bag mâna în foc, asta e impresia mea.
ȘtergereSunt total de acord. Bineînțeles, ține totul și de gusturile fiecăruia, însă deja devine obositor să găsești cărți în care se reciclează aceeași idee. E deja prea mult. Însă a devenit o literatură de consum, nu există un stil de scris clar, așa că se citesc ușor, le convine oamenilor pe fugă/tinerilor nerăbdători.
RăspundețiȘtergereNu zic „stop” împotriva întregului gen, pentru că poate sunt cărți YA care sunt și bune, însă din cât am citit eu până acum (și sincer am citit puțin, și acum mă țin departe de gen), puține serii/cărți mi-au plăcut. Și chiar și ălea, mi-au plăcut pentru că veneau cu ceva nou, însă păstrau stilul ușor și relaxant.
Părerea mea e că doar pentru că scrii despre adolescenți, nu înseamnă că trebuie să scazi standardele. Tindem să fim cei mai aprigi critici.
Ă. Te înțeleg. Eu am citit primele trei volume din Academia Vampirilor și pur și simplu m-am plictisit. Da, înțeleg că e acțiune, vampiri și toate alea dar m-am plictisit. Chiar fusese o ofertă : toate cele șase volume la 30 de lei și chiar dacă mama nu mă lasă să citesc, dacă aș fi rugat-o la prețul ăsta mi le-ar fi luat însă nu am vrut. Când citesc o carte, scopul este să învăț ceva de acolo. Și nu mă refer la manuale, ci la lecții de viață. Dar ce aș putea învăța de la niște tinere adolescente îndrăgostite de nu știu care vârcolac? Am citit și Nu plânge sub clar de lună. Mi-a plăcut pentru că a fost o carte ușoară, dar al doilea volum m-a făcut să-mi fac cruce. Prea mult, e prea mult. Îți mulțumesc pentru recomandări! O zi faină să ai!
RăspundețiȘtergereîmbrățișări de la bobiță
uite de-aia nu citesc eu mult YA. ok, e fain sa citesti o carte, 2, dar dupa parca se repeta povestile. de-aia s-au inventat clasicii :D si clasicii moderni :D
RăspundețiȘtergereMAMĂ CE TE SIMT!
RăspundețiȘtergereCe-i drept, am început cu genul ăsta, am citit YA până am explodat de prea mult, dar cel puțin am învățat ceva din asta.
Eu acum citesc literatură română și contemporani pentru că îmi plac și sunt diferiți. Dar din lista ta, mie nu mi s-a părut cea mai tare carte The Perks of being a wallflower, am simțit că îi lipsește ceva. Nu știu, poate-s eu nebună.
Legat de ce spui tu, mă uitam zilele astea la vlogări americani, englezi pe youtube care vorbesc despre cărți și DOAMNE, ăia citesc doar YA. Serios, dacă vezi pe unul citind și altceva e MARE lucru.
Btw, te apreciez așa de mult că tu nu te-ai lăsat de blogger ca restul blogsferei! Ai evoluat atâât de mult! :)
Subscriu, în mare parte :).
RăspundețiȘtergereEu nu prea ţin cont de genuri. Citesc ce-mi cade în mână. Dacă îmi place sau nu rămâne de văzut. Din ce-am citit până acum, cărţile YA sunt ok... nu excepţionale, dar sunt ok. Am observat, deşi, că ele au acelaşi tipar, doar că unele sunt mai înflorite decât altele. Mă rog, oricum gusturile mele se îndreaptă mai mult spre thriller, fantasy, horror.
Salut!
RăspundețiȘtergereMi-a placut foarte mult ideea din spatele postului (ma refer la cea care sustine cartile din care inveti ceva, tot mai rare in zilele acestea), dar, cum uneori ma mai gasesc sa fiu sceptica, as vrea sa scriu si eu, ca o nebuna, o parere.
Inainte de aceasta, un mic... scut: nici eu nu sunt cine stie ce fanatica dupa YA. Dar, cum am spus mai sus, sustin doar cartile care au substanta, mesaj, "character development" sau mai multe din cele insirate.
Totusi (si aici e momentul in care toata lumea ofteaza, spunand "frate, de ce trebuia sa fie si un totusi") daca apesti pe micutul buton de pe aparatul foto "zoom-out", vei vedea ca toate genurile literare au aceste "clisee" (denumire cam dura... la Romana le invatam ca teme si motive). E adevarat ca ele pot fi folosite foarte prost (cum e in unele carti pe care le-ai enumerat [sau poate in toate?]) sau foarte inspirat (nu-mi vine in minte decat poezia simbolista, dar cred ca acest lucru se intampla datorita faptului ca asta am studiat recent... In orice caz, exista mai multe exemple decat imi vin acum in minte).
Un exemplu dintr-un alt gen diferit de YA... Toate cartile care au aparut pe banda rulanta dupa ce „Harry Potter” a fost declarata un mare succes. Nu stiu cate au fost inspirate si cate nu, dar stiu sigur ca idee de vrajitor proaspat descoperit care ajunge mare boss la scoala de vrajitori nu e o idee foarte originala in „Tapiseria” (sau altele pe care nu am avut mare[?] placere sa le citesc). Totusi „Harry Potter” si „Tapiseria” sunt diferite si amandoua au avut succes.
Originalitatea e ceva foarte greu de obtinut intr-o lume in care o multime de idei deja au fost exprimate. Recunosc unii autori contemporani de YA exagereaza (de exemplu, Jurnalele Vampirilor, unde, daca stimata autoare ar fi avut inspiratia sa se opreasca imediat dupa volumul al III-lea... ) sau plagiaza grav. Dar cred ca esenta literaturii nu ar trebui sa fie originalitatea deplina, ci preluarea unei teme si interpretarea ei intr-un mod original. Inca un exemplu: genul gotic. El e cel mai criticat [unii nici macar nu il considera gen] datorita motivelor total neoriginale (castele medievale, fantome, scartaitul usii etc.) si totusi Mary Shelley a fost foare apreciata pentru Frankenstein, datorita felului original de a interpreta genul gotic si datorita faptului ca, dupa ce lasi cartea din mana, ramai cu ceva in minte. Poate nu cu mesajul, dar macar cu sentimentele (Altceva care nu a fost mentionat in comentariul meu: poate ca o carte nu e marea capodopera a vietii, dar daca reuseste sa transmita emotii, e o carte buna.).
Chiar tu ai spus ca „Divergent” ti-a placut, desi l-ai pus sub o categorie de clisee. Eu, personal, nu stiu de ce ti-a placut. Poate pentru ca ti-a dat un sentiment anume, poate pentru ca era vorba de lupta pentru dreptate pe care o dau cartile distopice. Poate din alt motiv. Si da, poate fi comparata cu o alta carte YA datorita acestor teme populare astazi. Dar nu poti sa-i pui eticheta „proasta” doar pentru ca are aceeasi tema cu alte carti. ACEST LUCRU mi se pare mie nedrept in postul tau. [Chiar si SF-ul are propriile teme. Dar nu asta conteaza, ci conteaza cum le interpretezi (De exemplu, Jocul lui Ender. Foarte tare cartea, dar n-ar trebui s-o judecam sub imperiul unui cliseu/unei etichete/unui motiv etc.). ]
Mult succes cu cititul si sper ca ti-am deschis o usita.
Nu cred ca e "Naspa de noi", really. Citesti pentru a te simti bine, petru a te regasi, si sincer chiar daca tu zici de anumite carti ca sunt naspa si eu zic ca sunt bune si tu zici ca e "naspa de noi", adevarul e ca nu prea ma afecteaza semnificativ. Nu sunt de acord cu etichetarea colectiva care a luat nastere mai nou pe mai multe bloguri asupra mai multor carti pentru ca, desi in urma cu 6 luni erau laudate in slavi, mai nou sunt cliseice si bla bla. Atat timp cat iti place cartea, da-le naibii de pareri, de etichete, de "unicitate". E o chestie strict personala, individuala, de preferat neinfluentabila, dar ma rog. Nu inteleg care e scopul, totusi, de parca prin clasicii romani gasesti mare literatura. Am citit foarte mult din literatura romana si nu m-a impresionat chiar asa mult. Ma rog, nici YA nu e mare si tare intotdeauna, ok, clisee peste clisee, dar solutia nu e in clasici. Solutia e in a gasi ceea ce iti place.
RăspundețiȘtergereSi uneori, dupa cautari indelungate sau scurte, depinde, gasesti ceea ce iti place cu adevarat, ceea ce te reprezinta si te defineste ; chiar daca e YA. Btw, sincer Anna si sarutul frantuzesc este cea mai proasta carte (una dintre cele mai proaste) si multora le-a placut, dar nu ma "revolt" impotriva lor sau ii critic
RăspundețiȘtergereSi inca o chestie, abia acum mi-am amintit, nu sunt de acord cu indemnul "luati altceva" ! De aceea am cam renuntat sa citesc recenzii facute de alti bloggeri. Eu, daca vreau sa vad daca imi place ceva, nu caut zeci de recenzii pentru parerea colectiva. Consider ca acestea sunt inutile, pentru ca se poate ca opinia pe care eu o am fata de acele volume sa fie in contradictie cu opinia colectiva. E de datoria fiecaruia sa se impuna, fie ca asta se intampla doar in subconstient, sau pe blog, sau oriune, sa isi impuna propriile pareri si propriile opinii. Eu, spre deosebire de tine ( nu o lua ca o jignire sau altceva negativ), eu as zice: cititi, cititi tot ceea ce vreti, tot ceea ce pare atragator, formati-va o parere, sustineti parerea aia, si evoluati. Pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, vei evolua de la YA, la altceva, poate mai bine, poate mai rau, si cam asta e ceea ce cred eu
RăspundețiȘtergereAi dreptate, dar e decizia cititorului dacă vrea să citească YA sau o carte clasică. Nu-i corect să i se impună ceva sau să i se interzică altceva. Am citit „Înainte să adorm” și mi-a plăcut mult, am citit „Jurnalul unui adolescent timid” și pauză, nu am înțeles de ce atât de multă lume o divinizează. La fel și cu „Sub aceeași stea” ... sunt cărți ok, dar ce-i cu atâta tam-tam? Poate că nu le-am înțeles eu.
RăspundețiȘtergereOricum, a fost opinia mea.
Susțin ceea ce ai scris, dar nu mi s-a părut ok partea cu „lăsați genul ăsta mai bine citiți eticheta ...”.
Eu una sunt jumi-juma. Nu zic ca YA e cel mai tare gen, nici pe departe, dar e young adult, si normal sa fie mai copilaresc, mai cliseic. Ideile bune sunt cam folosite, asa ca lumea scrie ce stie ca se cumpara (sa fi un autor, e totusi o slujba). Bine, mie imi place si YA, dar si alte genuri, ideea e sa citesti ce vrei si ce-ti place, incercand din cand in cand si ceva nou.
RăspundețiȘtergereTe-am tucat.
Degeaba spui tu asta, fiecare citeste ce vrea si ce ii place. ;)
RăspundețiȘtergereE ca si cum ai veni la mine si mi-ai spune ca degeaba am o opinie.
Ștergere:))) lol
ȘtergereAcelasi lucru pot spune si eu. Ai spus ca si cum ceilalti nu ar trebui sa mai citeasca asa ceva, si daca o fac intra intr-o categorie pe care nu am sa o mentionez. Asa cum se spunea pe aici, mi se pare ciudat sa spui de titlurile mentionate ca sunt numai clisee, cand sunt printre cele mai iubite carti. Poate ca este doar vina ta, ca citesti ceva care nu iti place. Eu citesc carti cu subiecte diferite, si pot sa spun ca dupa o pauza mare in care nu am mai avut parte de un subiect - triunghi amoros, nici nu mai conteaza ca dau si peste asta.
ȘtergereObserv ca incepe revolta cartilor si autorilor, care pana acum erau ridicati in slavi. :D
Am sa dau un exemplu. Divergent, este pe lista. Nu este o carte proasta, daca stai si analizezi este un subiect cat se poate de actual. Apare manipularea, daca te uiti in jur este si in lumea noastra. Suntem manipulati zilnic de tot ce se intampla si actionam uneori ca niste roboti, unii chiar tot timpul. Divergenti, sunt cei care gandesc. Uite, de exemplu acum se incearca cu tot felul de prostii sa denigreze religia, sa schimbe istoria si etc...sunt multe de spus. Asa ca va recomand, sa luati ce este mai bun din carti, chiar si din unele care par "proaste".
Acelasi lucru pot spune si eu. Ai spus ca si cum ceilalti nu ar trebui sa mai citeasca asa ceva, si daca o fac intra intr-o categorie pe care nu am sa o mentionez. Asa cum se spunea pe aici, mi se pare ciudat sa spui de titlurile mentionate ca sunt numai clisee, cand sunt printre cele mai iubite carti. Poate ca este doar vina ta, ca citesti ceva care nu iti place. Eu citesc carti cu subiecte diferite, si pot sa spun ca dupa o pauza mare in care nu am mai avut parte de un subiect - triunghi amoros, nici nu mai conteaza ca dau si peste asta.
ȘtergereObserv ca incepe revolta cartilor si autorilor, care pana acum erau ridicati in slavi. :D
Am sa dau un exemplu. Divergent, este pe lista. Nu este o carte proasta, daca stai si analizezi este un subiect cat se poate de actual. Apare manipularea, daca te uiti in jur este si in lumea noastra. Suntem manipulati zilnic de tot ce se intampla si actionam uneori ca niste roboti, unii chiar tot timpul. Divergenti, sunt cei care gandesc. Uite, de exemplu acum se incearca cu tot felul de prostii sa denigreze religia, sa schimbe istoria si etc...sunt multe de spus. Asa ca va recomand, sa luati ce este mai bun din carti, chiar si din unele care par "proaste"
P.S: m-ai inspirat cu postarea asta. ai o leapsa la mine pe blog :D
RăspundețiȘtergereSincer, nici macar nu stiu de ce las comentariul asta. Cred ca e al 10-lea post identic pe care il citesc zilele astea in legatura cu acelasi subiect si care contine aceleasi pareri. Nu pot sa zic ca te urmaresc prea des, dar ma bucur totusi ca ai explicat de ce si cum, adica ai adus argumente, cee ce e unicat, din pacate, in ultima vreme - in consecinta fiind si faptul ca e printre putinele posturi la care las comentariu.
RăspundețiȘtergereIn primul rand, care e defapt problema ta? Esti frustrata pe duzina de carti proaste care ne imbacsesc zi de zi? Nu iti convine ca autori culesi de dracu stie unde vin si isi publica cartile ce devin bestseller peste noapte si defapt sunt niste copii patetice dupa altele? Te-ai plictisit de clisee? Te seaca bloggeri care nu au nici o treaba si isi imprastie prostia peste tot? Lasa-te de citit, in cazul asta. Carti de rahat sunt peste tot, si vor fi pana la sfarsitul veacului. Bloggeri idioti poate nu au fost pana acum, dar frate eu deja m-am plictisit , cred ca lista mea de follow e la jumatate cat era anul trecut.
Apoi, ce intelegi tu prin Young Adult? Eu inteleg ca e vorba carti pentru adolescenti, scrise intr-un ton potrivit pentru a putea fi intelese de un adolescent, despre subiecte care il preocupa pe acesta, si care se adreseaza doar copiilor cu varste intre 14-18 ani! Daca exista persoane care s-au desteptat prea devreme - semnez si eu acolo - e alta treaba. Dar cu asta se ocupa genul asta, si nimic mai mult.
Apoi, un tipar si un cliseu NU reprezinta acelasi lucru.Cliseul este situatia/evenimentul/caracterul sau ce vrei tu si constituie un fapt dintr-o carte, care a fost REPRODUS IN ALTA IDENTIC. Copy-paste, ca sa zic asa. Nu te obosesti sa schimbi nimic si pur si simplu citesti o duzina de carti identice si te apuci sa scrii si tu una. Bestseller! Yeeey....!
''Ne luam de o carte si spunem ca e cliseica doar pentru ca nu ne-a placut noua si, in schimb, refuzam sa admitem ca si cartea noastra preferata se incadreaza in categoria mai sus-numita.'' Aceasta categorie de persoane e ceva mai speciala, pot spune, am fost crutata sa intalnesc prea multe exemple de acest gen, dar cu sigurata acestia NU au ce cauta pe un blog care este PUBLIC si in care trebuie sa aduci ARGUMENTE, nu sa dai din gura ca prostul. Pentru asta s-a inventat facebook-ul.
Daca te-ai saturat de ''cartile astea de duzina, cu povesti proaste, care sunt scrise doar de dragul de a fi scrise si de a zice "sunt autor", iti dau un sfat: NU MAI CITI! E atat de greu sa citesti o descriere inainte de a te apuca de carte? Cine te obliga sa o citesti, la urma urmei? Nimeni! Da-o naibii si apuca-te de altceva. Nu faci decat sa te enervezi, sa iti faci par alb si tot tu suferi aiurea. Pentru ce, ma intreb?
Oh, grozav ca vrei sa inveti ceva din carti. Daca ai spus asta atunci esti pe drumul cel bun, pentru ca, asa cum spun tot timpul, CARTILE NU SUNT FACUTE DOAR PENTRU A FI CITITE, CI SI PENTRU A FI INTELESE!
Apoi, ce ai impotriva ''fangirling-ului''? Sincer acum, DE CE NU? Care e problema daca mie imi place o carte asa mult ca incep sa imi imprastii dragostea cu alte persoane, la fel de pasionate? Sau ma rog, asta e ceea ce inteleg eu prin fangirl. Imi place, am ''team-uri'', fac parte din cluburi, vobesc cu altii la fel de pasionati, etc. Nu tampenia care s-a extras din sensul asta.
Acum, faptul ca incepi sa judeci carti doar pentru ca au un cliseu in ele, e aiurea si da dovada de lipsa de bun simt, si asta pentru ca te referi la carti vechi, de dinainte de toata avalansa asta de ''copy-paste''. Mie imi place foarte mult Amurg, ador AV, dar asta pentru ca le-am citit cand aveam 13 ani!! Era super, moda vampirilor abia aparuse, cartile erau inca faine si erau o mina de aur! Cei ce le judeca aspru sunt cei care le-au citit acum, deja scarbiti de porcariile de pe piata. De aia lumea judeca aiurea si nu stie sa intepreteze o recenzie - care e intradevar recenzie! Nu poti sa incepi sa citesti ochind din prima Urzeala Tronurilor sau vreo carte de Cassandra Clare, pentru ca ai sa fii plictisit si nu ai sa pricepi nimic iar apoi vine pustoaica de clasa a 6-a si pune ca rahaturile alea de carti ar trebui desfiintate. Copii, duceti-va la scoala, dupa veniti se contaminati bloggsfera cu recenzii. Deja sunt prea multi, zau....
RăspundețiȘtergereDin nou intreb, care e in realitatea problema ta aici? Dai exemple de clisee in niste carti unde ele NU reprezinta clisee! Nu ai inteles nimic din ceea ce inseamna un cliseu! Nu e vorba ca sunt rea sau partinitoare, dar chiar nu te inteleg la faza asta. Daca din niste carti ca Divergent sau Academia Vampirilor tu ai ramas doar cu senzatia ca sunt niste carti pline de clisee si ca nu merita osteneala, atunci scuza-ma ca iti zic dar ti-ai pierdut timpul, si noua la fel.
Apoi vezi ca te contrazici. Ai spus ca nu iti pasa de ''poveste, de cadrul spatio-temporal si de tehnica de scriere a autoarei daca reuseste sa incropeasca o poveste proasta de iubire''. Pai care e logica din asta? daca intradevar autorul ala a scris ceva bun, cu siguranta povestea de iubire NU e proasta. Asta e esenta unei carti, capacitatea autorului de a-ti vinde un cliseu fara ca tu sa il resimti. Pentru ca toate cartile sunt clisee daca e sa analizam putin! Toate au subiecte deja folosite, deja fumate, doar au au avut ceva nou, ceva unic, care te-a facut sa vezi O ALTA PARTE a subiectului respstiv, si nu cea vanduta de toata lumea.
Nu am inteles ce ai vrut sa spui prin afirmatia cu fratele tau, dar asta asa e, nu cantitatea si bucata de hartie materiala conteaza, ci ceea ce desprind din ea, lucrurile cu care raman dupa.
''Daca ma urmariti de ceva vreme, stiti ca m-am luat si de cartile care mie mi-au placut.'' Asta e atitudinea! Asta inseamna sa faci o recenzie, sa iei fiecare aspect al unei carti si sa precizez partile bune si partile proaste! Nimic nu e perfect, si e posibil ca o carte 2 stele pe care ai criticat-o dur - FOLOSIND ARGUMENTE - sa fie chiar una din acele carti din care ai invatat ceva, care ti-au ramas in minte. Nu trebuie sa fii de acord cu o carte ca sa poti recunoaste ca si parti bune.
'''Daca nu v-am convins, poate va convingeti singuri.'' Deci tu in tot timpul asta ai incercat sa ne convingi sa nu mai citim YA? Pe naiba, daca asta era scopul ti-ai pierdut timpul. Pustanul care citeste YA o sa vina si o sa se ratoiasca la tine ca nu ai dreptate si ca bati campii. Hatter-ul o sa spuna ca ai dreptate, sa te slavim! Ceea ce e important in postul tau e ca tu insati ai o parere despre un subiect, si ca nu ai de gand sa o schimbi prea curand, orice ar spune altii. Asta e ceea ce conteaza, pentru ca nimeni nu va reusi sa schimbe ideea fixa a unui cititor asupra unui subiect iubit sau urat de el. Sau ma rog, daca vorbim despre persoanele nu chiar usor de inlfuentat. Cei ce vor avea identic aceeasi parere ca tine au citit postul degeaba si nu au inteles nimic.
RăspundețiȘtergere''Lasati genul asta deoparte si incepeti sa cititi altceva. Luati un clasic, luati un SF, luati ambalajul de pe samponul pe care il folositi la baie, DAR LUATI ALTCEVA!'' De ce ar trebui sa citim altceva? Doar pentru ca nu iti place tie? Sincer, nu mai pot eu ca tie nu iti place YA. Tu ai parerea ta, eu am parerea mea. Ambele argumentate, ambele corecte. Ai luat putin in ras literatura actuala comparand YA cu ambalajul de pe sampon, nu e tocmai o comparatie ideala pentru ca nu poti sa generalizezi atat de mult. E rautacios chiar si pentru mine :)) Si daca tot ai pomenit de clasici, sa stii ca de la ei au pornit cliseele. Un tip a scris pentru prima oara ceva, si altul l-a copiat. Clasic.
Faptul ca ai lasat recomandari dupa un asemenea post, nu doar ca ii jigneste pe alti cititori, dar demonstreaza faptul ca esti egoista, te crezi superioara fata de alti cititori si ai o parere prea buna despre lecturile parcurse de tine. In sugerez sa vezi parerile altora si obiectiv, poate ca ai sa intelegi mai multe asa. As putea sa iau cateva caryi de acolo si sa iti arat cat de cliseice pot fi daca te uiti mai atent, dar as suprima tot scopul literaturii. The points are not the point, the point is poetry, si cu asta am spus tot.
''Daca nu sunteti de acord cu mine, as zice ca-mi pare rau, dar raspunsul mai corect ar fi: naspa de voi. '' Lol :)) Acum incerci sa te convingi pe tine ca parerea ta e ''the best'' sau ai o satisfactie in a rade de altii? Urat din partea ta, faptul ca ai o parere si o prezinti public nu inseamna ca parerea altora - repet, daca are ceva logic in ea - nu ar trebui luata in considerare.
Mda,si cam asta ar fi comentariul meu,as putea spune chiar mai rautacios decat tot postul tau :) Sper ca nu ai luat personal ceea ce am spus, nu am intentionat sa jignesc pe cineva.
Ai avut si tu dreptate in majoritatea comentariului, dar, nu stiu de ce naiba ti se pare tie ca sunt eu superioara daca las niste recomandari. Ce naiba, in toata lumea se recomanda carti, o droaie. Daca a fost cineva care a fost de acord cu mine (nu e cazul tau), atunci poate vrea o recomandare. Poate postarea asta a fost un pretext sa imi fac cititorii sa incerce si ceva nou, pentru ca eu am facut-o si a mers foarte bine. Nu poti sa-mi spui ca, daca eu fac o recomandare, SUNT EGOISTA. Nu are nici un sens. (???)
ȘtergereSi nu am incercat "sa ma conving" ca parerea mea e cea mai buna. Tocmai tu ai zis ca sunt in pozitia in care nu ma poate face cineva sa ma razgandesc. Deci, evident, consider ca opinia mea e "the best". E adevarat ce cred eu? Bine. Nu e adevarat? Si mai bine.
Sabryy, nu ai inteles la ce m-am referit. Cu siguranta ca partea de cititori care s-a regasit in revolta ta fata de genul YA, a apreciat recomandarile tale; ceea ce subliniasem eu mai sus e ca partea care e total importiva se va simti ofesanta de gestul acesta, intrucat odata ce critici un fapt, e putin deplasat sa aduci imediat in discutie o serie de titluri care in opinia ta, se situeaza desupra altor carti, indragite de alti cititori. Nu am spus ca faptul in sine - a lasa o recomandare - e ceva lipsit de sens, ci imeadiata sa publicare alaturi de o critica.
ȘtergereUnii oameni nu stiu sa aprecieze o parere subiectiva. Nu am spus nici un moment ca nu sunt de acord cu tine, ca ma deranjeaza postul tau sau ca e lipsit de sens; faptul ca m-a intrigat - intr-un sens pozitiv - e si motivul pentru care am comentat. Critica are mereu doua parti, depinde de unghiul din care o privesti.
Faptul ca ai o opinie majoritara referitoare la un anumit subiect, nu inseamna ca nu ai tendinta de a o eticheta ca fiind si cea a multimii, implicit incercand sa o scoti in evidenta folosind ori un ton extrem de dulce, ori adoptand o atitudine de revolta.
Faptul ca nu ai stiut sa imi interpretezi comentariul spune mai multe lucruri despre tine, decat despre mine. Maniera de a purta o discutie - in acest context, o disputa - nu se refera la a raspunde cu violenta unei replici critice, ci a incerca sa vezi lucrurile obiectiv, si sa raspunzi in acelasi ton. Ceea ce regret, in fine, e faptul ca mi-am pierdut timpul incercand sa explic un fapt pe cat se poate de real si perceput de persoanele care au vointa de a-l percepe. Tu nu te incadrezi aici, deci nu am ce comenta. Un sigur lucru iti spun, faptul ca te revolti asupra unui subiect ce a starnit si cu siguranta va mai starni zeci de discutii, folosind acelasi tipar - ca tot vorbeam de clisee - ca si restul lumii, nu te va scoate in evidenta cu nimic, nu te va face sa te simti mai bine, si cu siguranta nu iti va scoate in evidenta iscusinta mintii. Iar altfel, daca acest post lipsit de sens, are la baza o profunda ignoranta si lipsa de obiectivitate in ceea ce priveste opinia publica, ma tem ca reflecta adevaratul caracter al scriitorului, care ar trebui sa fie in ton cu hobby-ul pe care il proclama - in acest caz, lectura. Ma declar dezamagita, dar presupun ca asta nu-i atat de important. In definitiv, ce inseamna parerea unui cititor in comparatie cu a ta. Dupa cum spuneai, hai sa ne convingem cititorii sa faca lucruri noi, pentru ca desigur, asta nu are nimic in comun cu sinonime de felul constrangere sau impunere a propriei vointe. Cert e ca nu exista nimic de discutat, acolo unde lipseste capacitatea de a asculta, de a intelege, si cel mai important, de a avea suficient bun simt incat sa poti purta o discutie.
Hei, eu am citit amandoua parerile si tot nu sunt de acord cu ultimul tau post LexyL... Spui ca ea nu ti-a interpretat bine comentariul (lucru pe care nu il poti stii in totalitate, decat daca citesti ganduri... De fapt, daca stai sa te gandesti ti-a si dat dreptate in majoritatea argumentatiei tale de mai sus) si apoi faci "ad hominem" ( care mie mi se pare mai subtil decat altele, dar tot atac la persoana e).
ȘtergerePresupui ca lui Sabryy ii "lipseste capacitatea de a asculta"... Daca ar fi un argument adevarat eu as spune ca mie mi se pare ca e chiar invers. Incheierea unei discutii cu argumentul "esti tu single-minded" e o eroare de argumentatie si e foarte nedreapta.
"a avea suficient bun simt incat sa porti o discutie"? Ce? De unde e scoasa asta? Ti-a raspuns... Adica... si-a rapit din timpul ei si a citit ce-ai scris, a inteles si a inceput sa poarte o discutie in care iti spunea ce i se pare ilogic la tine in comentarii. Tu esti cea care o "incheie" si refuza sa poarte in continuare discutia (cum se face la orice dezbatere).
Nu e drept sa incepi cu o multime de argumente, iar cand ti se dau contraargumentele sa spui ca ea a inteles totul gresit si ca de fapt, parerea ta e cea buna pentru ca ei ii lipseste capacitatea de a asculta. Asa si eu pot spune ca de fapt Pamantul e plat, sa aduc argumente, iar cand cineva imi spune „hei, uite, sunt aproape de acord cu tine, dar Pamantul nu poate sa fie plat, pentru ca altfel mareele s-ar petrece altfel decat acum bla bla”. Apoi eu sa spun „Ai inteles totul gresit, eu voiam sa arat lumii ca Pamantul e plat si ca bla bla. Dar daca vorbesc cu persoane ca tine, care nu inteleg si nici nu vor sa asculte, mai bine nu vorbesc deloc despre asta”. Nu ar insemna, oare, ca imi impun parerea, fara sa vreau sa ascult contraargumentul cu mareele?
Sper ca ati inteles ce-am debitat eu aici,
Kitty.
Kitty, am citit din nou comentariul si ai dreptate, se poate sa fi fost cam radicala in exprimare. In rest, nu consider ca am spus nimic deplasat. Cand m-am referit la capacitatea de a asculta, am folosit fraza in sens general - si daca nu am specificat atunci, o fac acum.
ȘtergereTocmai, ca am ascultat contraargumentul cu mareele, si am impresia ca discutia se invarte in cerc. Daca ma insel, atunci, ei bine, poate ca au fost dedesubturi nespuse. Ceea ce m-a enervat cel mai mult, e fapul ca faci un post in care nu aduci nimic nou, si vorbesti despre lucrui atat de vechi si banale, adoptand o atitudine rautacioasa, si nu incerci sa iti explici parerea accentuand mai mult pe ceea ce crezi in raport cu altii, dar fara sa ii jignesti in acelasi timp.Si nu poti spune despre un fapt care nu exista de mult timp, in acest caz, genul YA, ca s-a stricat, cand el din speta a fost conceput a fi siropos, cliseic, adolescentin etc. Aici nu vorbim despre ''a te lupta cu morile de vant'', ci despre un fapt care nu mai are capacitatea de a suporta interpretari copy-paste. Acum, daca nu esti de acord cu mine, nu am cum sa iti schimb parerea, si nici nu voi incerca sa o fac.
Lexy, sa stii ca nu ma intereseaza ca s-a vorbit de o suta de ori despre asta. Sincera sa fiu, nici n-am mai vazut vreo postare de genul asta, de cand ma aflu eu in blogosfera. Sunt convinsa ca au fost, dar eu n-am vazut.
ȘtergereCel mai mult m-a deranjat faza cu "Copii, duceti-va la scoala, dupa veniti se contaminati bloggsfera cu recenzii". Imi spui mie ca nu pot sa-mi spun parerea fara sa nu insult, pe cand tu faci exact chestia asta. Pe langa tot ce a spus Kitty. E deplasat deja; daca tu te-ai simtit jignita, imi pare foarte rau, dar am spus clar ca nu asta a fost intentia mea si nu consider in nici un caz ca am jignit pe cineva. Mi-am expus parerea mea in legatura cu cartile YA. Nu ti-am dat un pumn in cap.
Well, daca asta ti-e voia, atunci opinia mea ramane doar o opinie. Nu am sa insist aiurea cand nu e cazul.
ȘtergereVad ca s-au cam incins lucrurile pe aici! :-s Si ca sa ma bag si eu ca musca-n lapte vreau sa spun ca sunt de acord cu tine. De la nebunia cu Twilight au inceput sa iasa tot mai multe serii care seamana ingrozitor de tare. Dupa ce citesti mai multe ajungi sa stii ce o sa se intample in urmatoarele. Nu mai dezvolt subiectul pentru ca tu ai spus mare parte din ce voiam sa spun si eu. E ok sa citesti YA dar la un moment dat toata lumea o sa remarce(chiar si cei care acum sunt impotriva a ceea ce ai scris tu mai sus) ca e in mare adevarat ce spui. :)
RăspundețiȘtergere