luni, 14 octombrie 2013

Recenzie (nu chiar): Orasul Oaselor de Cassandra Clare

Recenzie

Dupa ce se petrece un incident neplacut in clubul Pandemonium si Clary asista la uciderea unui demon, intreaga ei viata se schimba. Curand, mama ei este rapita iar ea este nevoita sa se descurce de una singura, fara a sti macar in ce se baga. Din fericire, il intalneste pe Jace, un baiat care la prima vedere pare rautacios si nepasator, dar care dupa ce ajungi sa-l cunosti devine de treaba si foarte protector. Clary afla ca el este un vanator de demoni si este atrasa in aceasta lume a supranaturalului de unde nu mai poate iesi, plina de vampiri, varcolaci, demoni, vrajitori si multe alte fiinte periculoase si puternice. Insa Clary afla ca tocmai ea nu este ceea ce credea si ca defapt nu stie nimic despre ea.

Nota mea: 1 0/5


Parerea mea


Tot ce scrie mai jos - mai putin o particica, unde e evident - este fara spoilere. Chiar va rog sa cititi tot ce am scris, poate veti realiza ceea ce am realizat eu.

OK.
Deci in primul rand povestea. Cea mai de rahat - scuzati expresia - poveste din lume. Da? Tipa cuminte si buna se indragosteste de ala misto, puternic si superb, dar rautacios. Asta nu e carte, e doar un [tac] insirat pe hartie. TWILIGHT, THE VAMPIRE DIARIES, EVERMORE, EVE, INGERUL MECANIC, INGERUL NOPTII, NU PLANGE SUB CLAR DE LUNA, CHLOE KING, CASA NOPTII, DIVERGENT, toate au exact aceeasi idee. Si serios, cu cat citesc mai multe prostii de genul asta, cu atat imi e mai usor sa realizez. Si ideea e ca toti adolescentii cred ca este in regula. Serios? Sa citesti acelasi lucru de o mie de ori si tot sa-ti placa? Si sa recomanzi?!

Poate ca si eu ma aflu, cat-de-cat, in categoria asta, nu spun ca ma exclud si ca sunt eu cine stie ce.

Deci am vorbit - bine, mai mult am disperat - in legatura cu triunghiul amoros nelipsit. Acum, sa trecem mai departe: personajele. Acum, pentru cine a citit si Ingerul Mecanic, puteti sa-mi spuneti ca urmatoarele personaje NU se aseamana?

Simon - Jem
Jace - Will
Clary - Tessa
Hodge - Mortmain
Isabelle - Jessamine

Poate ca au si diferente, dar le poti asemana foarte usor. Serios.

Si apoi, intreaga poveste se petrece in acelasi context - institutul, Londra. Si da, inteleg, autoarea s-a hotarat sa mai scrie o serie in aceeasi lume, pentru ca i-a placut. BIIIINE. Dar trebuie sa faci lucrurile la fel? De ce naiba scrii acelasi lucru de doua ori? Si de ce ti se vinde cartea asa bine?!

Si problema e ca mi-a placut, ok? Mi-a placut Orasul Oaselor, pentru ca a avut si multa actiune, UNEORI m-a tinut in suspans, a avut si personajele deosebite, cum ar fi Luke si Magnus Bane, dar in rest nu prea. As fi vrut ca autoarea sa se concentreze mai mult pe personajele pe care nu s-a concentrat in celalata carte, si anume Fratii Tacuti si cele doua de mai sus, care nici nu apareau.

*SPOILER* 

Plus ca... incest? DE CE?
Serios, de ce ai face asa ceva? Cassandra Clare s-a gandit ca n-a scris destul de prost, si ca ar fi bine sa bage si cea mai mare prostie pe care puteam sa o gasesc intr-o carte, si anume incest? De ce ai face asta?

*SPOILER ENDED*

Fara sa mai prelungesc aceasta discutie (pentru ca nu se poate numi recenzie, la cat am disperat pe aici), o sa va recomand sa nu cititi ambele carti. Adica da, fie, puteti incerca Orasul Oaselor, pentru ca e mult mai ok decat Ingerul Mecanic, dar atat, nu va sfatuiesc deloc sa cititi ambele serii. Si de acum decretez ca nu o sa mai am incredere in recomandarile oricui. Mai ales cele ale americanilor. DUH, carti de duzina. Cred ca ar merge un Stapanul Inelelor.

De asemenea, am facut si o discutie pe YouTube, dar e cam acelasi lucru, doar ca putin mai blanda si mult mai balbaita. Daca doriti, aruncati o privire. Si, mai ales, vreau sa stiu parerea voastra! V-a placut Orasul Oaselor? V-a placut Ingerul Mecanic? Planuiti sa continuati seriile? Sunteti de acord cu mine?


Lectura placuta!

11 comentarii:

  1. Subscriu, subscriu! Am exact aceeaşi opinie.

    RăspundețiȘtergere
  2. mandro mult ti-a luat sa realizezi asta, partea buna ? E ca ti-au trezit interesul pentru lectura, partea proasta? Foarte multa imaginatie ingradita ....o sa dezvolt alta zi

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici mie nu mi-a placut prima carte, dar celelalte au fost super. Acelasi lucru pot spune si despre Dispozitive Infernale

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred că ai pierdut din farmecul cărţii pentru că ai comparat prea mult seriile între ele. Personajele nu seamănă deloc între ele. Mă rog, Will şi Jace seamănă PUŢIN pentru că, practic, sunt rude ŞI NU-S TIPII RĂI OMG, iar Clary şi Tessa sunt total diferite. Tessa e o mironosiţă, super politicoasă, lady-like şi o mare iubitoare de cărţi, de asemenea super matură şi raţională, iar Clary nu numai că arată total diferit, dar e mult mai copilăroasă; nesăbuită şi în acelaşi timp curajoasă. Institutele seamănă pentru că, ei bine, sunt Institute construite după acelaşi plan arhitectural de către vânătorii de umbre. Iar dacă ai citi în continuare cărţile din ambele serii, ai descoperi de ce Will se comportă aşa cum se comportă şi că Jace şi Clary... ei bine, nu vreau să-ţi dau spoilerul ăsta. Dar totul e mult mai complex decât se lasă la vedere în primele volume. Şi nu-i incest.
    Nu e un triunghi amoros. Nu are rost să compari Oraşul Oaselor cu Twilight, i can't handle this, Jace şi Clary nu pot fi împreună iar Clary nu-l iubeşte pe Simon, deci nu înţeleg ce triunghi amoros ai văzut tu.
    Doar pentru că silul Cassandrei nu-ţi dă mură-n gură cum fac alte autoare YA şi are un limbaj mai complex, asta nu înseamnă că are un stil ciudat. Şi nu cred că, doar pentru că preferi ceva super simplu, înseamnă că (,) Cassandra n-are un stil bun. Eu cred că te-ai fi putut lega de alte lucruri, dar chiar nu înţeleg ce logică are ce ai... scris tu aici.
    Şi cel mai mult m-a enervat că ai pus accent doar pe povestea de dragoste dintre Clary şi Jace. Pentru Dumnezeu, doar în 10% din carte e vorba despre asta! De ce să criticăm doar de dragul de a critica.
    Sper să nu te superi pe mine; eu doar mi-am exprimat părerea sinceră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt total de acord cu tine, Diana! Eu una am terminat Dispozitive Infernale si sunt la zi cu Instrumente mortale si abia astept sa apara si City of Heavenly Fire. Ambele sunt unele dintre seriile mele preferate de carti si eu zic ca merita toate laudele aduse.

      Ștergere
    2. Ai dreptate cu prima parte, ca am comparat prea mult cartile, dar pana la urma, mi-a fost greu sa nu o fac. IDEEA ESTE ca in ambele carti e la fel: protagonista se indragosteste de un tip si e atrasa in triunghiul amoros. Will si Jace SUNT tipii rai, dar din punct de vedere al comportamentului - amandoi au ranit-o pe Tessa respectiv Clary. Cat despre Simon, Clary era geloasa, la inceput, cand el se uita la altele, deci clar se simtea atrasa de el, chiar si un pic. Plus ca il si descria ca fiind dragut.

      Plus ca... frate, totul e la fel de cand Twilight. Tipa se indragosteste de baiatul diferit si totul devine o nebunie, apare inca un tip etc. Exact asa e.

      Si... am spus eu ca nu imi place stitul de scriere al autoarei? Dimpotriva, asta e unul din aspectele care mi-au placut. Nu cred ca am spus ca scrie ciudat - sau am uitat eu. :-? Si nici n-am spus ca vreau un scris mai simplu, wtf?

      Si ideea nu este de dragostea dintre Clary si Jace. Ideea este ca povestea nu e mai diferita, mai originala, ca autoarea nu a venit cu ceva nou (ma refer strict la romanta si nu la povestea in sine).

      Am atat am avut de spus. Dar na, avem pareri diferite si asta e, fiecare cu a lui :)

      Ștergere
    3. OMG, Diana, Rose, in sfarsit o parere ca a mea. Ai dreptate. Mi-au placut foarte mult ambele serii. Poate ca au anumite clisee, ok, fuck them, who cares, dar nu in asta consta. Plus ca autoarea are un limbaj muuuult mai complex decat restul sleahtelor gen Stephanie Perkins, Allie Condie, Becca Fitzpatrick, Cecily von Ziesgar(oh frate GG sunt chiar proaste), Edith Warton si pot sa continui asa la infinit. Dar IM si DI au un farmec aparte. Atmosfera, dialogurile, iubirea, e frumos. Si 0 - ul ala inseamna ca nu ti-a placut absolut nimic, dar si tu ai recunoscut ca actiunea a fost bunicica, deci teoretic nu ar fi trebuit sa ii acorzi 0, pentru ca ti-a placut ceva.Pff, e doar o parere, nu o lua personal

      Ștergere
    4. Monica, daca spui despre clisee ca "fuck them" e acelasi lucru cu "k, plagiatura, cui ii pasa?". E EXACT acelasi lucru. Sa stii ca zilele astea am modificat in zero punctajul, initial era 3 sau 2 si am modificat pentru ca am realizat ca nu am ramas cu nimic dupa "cartea" asta. Si daca tu mie-mi spui ca autoarea asta are un limbaj complex, atunci du-te si citeste un clasic, si mai vorbim dupa. Sa-mi compari un autor prost cu unul si mai prost nu ajuta la nimic, pentru ca si Becca Fitzpatrick si Cassandra Clare sunt exact acelasi lucru, doar ca la Clare cititorii au pus botul si la cealalta nu.

      PS: te rog sa nu o iei in nume de rau, nu incerc sa insult pe nimeni aici.

      Ștergere
  5. Hey! Poftim o lepsuta: http://paginimarcate.blogspot.ro/2013/10/because-feelings-matter-leapsa.html

    RăspundețiȘtergere
  6. NU MI-A PLĂCUT DELOC ORAȘUL OASELOR!
    Deloc. a fost oribilă. A fost o tortură mare. Nu m-a ținut nici măcar în suspans, cum zici tu. A fost proastă, pur și simplu. Ce-i drept, am citit-o după ce am citit Academia Vampirilor și Divergent și o groază de alte serii, ceea ce a făcut-o și mai rea.
    Am vrut să scriu și eu o recenzie, dar ar fi ieșit exact ca aceasta și nu vreau. Prefer să nu spun nimic dacă nu am nimic bun de zis.
    O zi faină, Sabry!

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza