marți, 22 octombrie 2013

Recenzie: Disparuti de Michael Grant

Am primit aceasta carte spre recenzie de la Editura Rao.
Recenzia nu contine spoilere.

Recenzie

Dintr-o data, toti adultii au disparut. Copiii de peste 15 ani s-au evaporat si ei, lasand in urma copii neajutorati. Sam, impreuna cu prietenii lui, incearca sa stabileasca ordinea prin Perdido Beach, micul lui orasel de la malul oceanului. Insa acesta descopera lucruri foarte ciudate si chiar inspaimantatoare; el, ca si alti copii, poate sa faca lucruri deosebite (sa arunce fulgere din maini, de exemplu); animalele incep sa aiba mutatii genetice si, cel mai ciudat, o bariera imensa - numita, de copiii din Perdido Beach, FAYZ - ii inconjoara si se prelungeste pana foarte sus si sub pamant, astfel ca cei blocati nu au nici o sansa de a evada. Manati de setea de putere, unii recurg la metode salbatice si brutale, iar rivalii lui Sam incep sa apara; crudul Caine, un baiat pe care Sam nu l-a mai intalnit; Howard si Orc, doi baieti pe care Sam deja ii cunostea, dar care aveau de gand sa-l omoare, si multi altii, care transforma lumea copiilor mici intr-una cruda si dureroasa.

Nota mea: 5/5



Parerea mea

'Disparuti', in opinia mea, este o carte ce a urmarit sa evidentieze cat de diferiti sunt unii oameni fata de altii; si a reusit. De data aceasta, adultii au fost reprezentati de copii care, la o prima privire, pareau inocenti, dar care inselau aparentele; Caine si aliatii lui aveau de gand sa faca orice - incluzand ranirea celorlalti copii - pentru a ajunge la putere, in timp ce Sam era preocupat numai de siguranta locuitorilor din Perdido Beach. Diferenta dintre Caine si Sam a fost evidenta, iar autorul a subliniat destul de bine acest lucru.

Sam si Astrid au fost doua personaje extrem de asemanatoare, care au facut o echipa buna; mereu s-au completat unul pe celalalt, Astrid cu inteligenta si Sam cu puterea. A fost spectaculos modul in care s-au descurcat intr-un razboi atat de crud si faptul ca mereu au gandit la fel. Cred ca aceasta este singura poveste de dragoste care chiar imi doresc sa progreseze, pentru ca Sam si Astrid se potrivesc pur si simplu perfect.

In fiecare batalie dintre copii, defectele si calitatile au iesit la suprafata; personajele au fost extrem de bine conturate si mi-a placut faptul ca am inceput sa ne familiarizam cu ele abia dupa ce am intrat cu adevarat in poveste si ca i-am cunoscut pe parcurs; parca urmaream un film, nu citeam o carte. Actiunea si suspansul nu au lipsit nici ele, 'presarate', ca sa spun asa, de misterul ce a invaluit intregul orasel Perdido Beach. Finalul a fost urmat de suspans, desi am putut sa-l prevad. Personajul meu preferat a fost, desigur, Sam, pentru ca nu poti sa nu te atasezi de el; abia astept sa vad cum va evolua in celelalte carti, dar nu numai el, ci si celalalte personaje de care m-am atasat pe parcursul intregului roman si de care cu greu m-am despartit.

Nu ati citit aceasta carte? O gasiti pe site-ul Editurii Rao, click aici! O carte atat de speciala merita citita!

4 comentarii:

  1. Si mie mi-a placut si sunt de acord cu tine, mai ales la partea ca un copil de 10 ani nu poate fi atat de destept...
    Vreau neaparat sa ma apuc si de urmatoarele volume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Le-am citit pe primele trei si abia astept sa apara si urmatoarele trei...Frumoasa recenzie, chiar mi-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar mi-a placut cartea asta. Am citit-o acum un an si ceva. Nu stiu de ce nu am continuat seria. Apropo, foarte frumoasa seria si ai inca o leapsa de la mine

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza