vineri, 18 octombrie 2013

Recenzie: Calul de razboi de Michael Morpurgo

Am primit aceasta carte spre recenzie de la Editura Rao.
Recenzia nu contine spoilere.

Recenzie

Joey e un cal unic: este roscat, are o cruce pe frunte si patru sosete albe. Dupa ce este cumparat de un fermier, acesta se imprieteneste cu fiul lui, Albert, si se ataseaza de el. Insa acesta nu este facut pentru munca de la tara, astfel ca, dupa ceva timp, armata il cumpara si il antreneaza pentru a deveni un cal de razboi. In armata, Joey il intalneste pe Tophtorn, un alt cal la fel de puternic si de mare ca el si acestia devin nedespartiti. Insa in razboi exista si riscuri si, dupa ceva timp, Joey si Tophtorn ajung pe mainile nemtilor, parasind astfel oamenii din armata engleza, de care se atasasera. Acestia trec prin nenumarate greutati, se ataseaza de diferiti oameni, insa mereu sfarsesc prin a fi despartiti acestia; iar razboiul pare ca nu se mai termina...

Nota mea: 4/5


Parerea mea

Naratorul cartii "Calul de razboi" este insusi Joey, un cal. Mi-a placut foarte mult modul in care acesta interpeta gesturile si spusele oamenilor si modul in care gandea. Parca am fost un spectator al acestei carti, fiind mereu influentata de gandurile calului si privind totul din perspectiva acestuia. Poate ca unul dintre mesajele transimise de aceasta carte este faptul ca si animalele au sentimente si ca, mai ales, nu ar trebui sa judecam animalele dupa cum arata, pentru ca desi Joey era un cal mare si puternic, acesta era bland si parca iubea toti oamenii.

Tema cartii a fost razboiul, care a fost si motivul declansarii actiunii. Au fost pasaje in care Joey ne spunea ca nici macar oamenii ce lupta in razboi nu stiu de ce si pentru ce lupta. Si eu m-am intrebat, de nenumarate ori, ce rost au razboaiele; ei bine, aceasta carte a atins cu delicatete acest subiect si ne-a aratat si cele mai urate parti ale acestui aspect - oamenii raniti, familiile distruse si faptul ca oamenii se folosesc de animale ca de niste unelte si ca unora nici nu le pasa de ele - tratandu-l ca pe un dusman, ca pe ceva care a afectat viata lui Joey.

Supus la arsita soarelui si la gerul iernii, Joey a trebuit sa munceasca permanent pentru oamenii care il aveau sub stapanire, insa m-a uimit faptul ca el nu avea nici o problema cu acest lucru si facea orice il puneau oamenii sa faca. Nu a simtit niciodata ca este neindreptatit si nu a ravnit la libertate; inteleg si eu de ce Albert s-a atasat de un cal atat de bland si bun. Cred ca Joey mi-ar fi fost si mie un bun prieten si imi pare rau ca a trecut prin atat de multe chinuri pe parcursul razboiului.

Titlul semnifica importanta calului pentru omenire si, eu una, cred ca semnifica si faptul ca Joey a fost vazut strict ca 'un cal de razboi' si nu ca un animal ce are nevoie de libertate si de iubire.

Recomand aceasta carte din toata inima si va garantez ca si voi, ca si mine, va veti atasa instantaneu de calul Joey si ca veti sta ca pe ace in anticiparea finalului ce ii va decide soarta acestuia.

Cartea este disponibila pe site-ul editurii Rao. Pentru a-l accesa, dati click aici.

2 comentarii:

  1. Frumoasa recenzie, Sabry :3 Eu am vazut filmul si m-a impresionat foarte mult. -n-am plaaans, imi intrase ceva in ochi!- . Mi-a placut atat povestea, cat si contextul, fiind pasionata de istorie si razboaie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neah, nici eu n-am plans. Doar ca era mult praf in camera si...
      Of, si eu trebuie sa vad filmul. Dar cu toate serialele astea, mereu uit :))

      Ștergere

Parerea ta conteaza