vineri, 5 aprilie 2013

De ce citesc?

Acest concurs este organizat de Libris.ro, o librarie online de unde puteti achizitiona multe carti online superbe.


La inceput, ma simteam ciudat. Colegii se holbau la mine cand citeam, pentru ca nu ma mai recunosteau. Renuntam la studiat, la iesit afara, pentru citit si nici macar nu imi dadeam seama cand zbura timpul. Cum vedeam o librarie, parca o flacara tasnea in adancul meu si ma impingea sa intru.

Acum, totul e la fel ca inainte de a decoperi cartile. Ei bine, aproape. Lumea s-a obisnuit cu mine, o cititoare obsedata, care nu se mai opreste si-si ia cartea cu ea peste tot. Cartile nu mai fac parte din viata mea, ci sunt viata mea. Cand citesc, simt o euforie pe care nici macar calculatorul nu mi-o da, iar cand nu o fac, devin plictisita si obosita de toata normalitatea asta.

Credeti ca exagerez?

Haideti sa va prezint zece motive pentru care eu citesc si mai vorbim dupa.:)

1. Nimic nu ma mai captiveaza, fie ca sunt seriale, filme, jocuri. Asta pentru ca, citind, am realizat ca viata este prea fada; cand citesti poti sa iti imaginezi lumi intregi si sa te lasi absorbit in ele, uitand de tot ce se afla in jurul tau si, chiar daca nu poti ramane pentru totdeauna acolo, fiind o senzatie temporara, stii ca o vei putea repeta la nesfarsit. In concluzie, in primul rand, citesc pentru ca imi place.

2. Lectii de viata. Da, stiu ca unii nu cred ca pot invata ceva doar citind, insa unele carti chiar ma lasa pe ganduri si ma fac sa reflectez asupra vietii. Cartile lasate noua de oamenii mai intelepti decat noi sunt un dar de care noi putem profita. Si chiar daca nu simtim acest lucru, o schimbare se petrece undeva in adancul nostru, pentru ca ajungem sa fim constienti de ce e bine si ce nu, ce e folositor si ce nu e. Poate bat campii dar, eu una, citesc pentru a stii si pentru a invata.
 

3. Tin minte ca, acum cativa ani, daca profesoara de limba romana imi dadea la tema o compunere, oftam si o sunam pe bunica, pentru ca nu aveam nici pic de inspiratie. Imi lua foarte mult sa gasesc o idee buna si sa o dezvolt, iar de cele mai multe ori nu reuseam, pentru ca inca nu explorasem "noi orizonturi". Nu stiam ce-s fiintele supranaturale, sau supereroii, pentru ca libertatea si imaginatia sunt bine ascunse in noi insine, iar filele cartilor sunt una dintre cheile necesare pentru a le elibera. Insa pentru a le elibera este nevoie de dorinta. Dar, o data ce ai facut-o, o data ce imaginatia altor oameni ti-a invadat mintea si te-a facut sa compui propriile imagini, iti va fi usor sa creezi propriile lumi deosebite. Insa niciodata nu vei realiza cat de mult te-au ajutat cartile, pana in momentul in care le-ai citit pentru ca tu ai vrut , nu pentru ca a fost necesar. Deci, pur si simplu, citesc pentru a fi mai creativa.

4. Cartile sunt ca prietenii; le place sa te surprinda, insa nu mereu reusesc.
Ce este? N-am spus ca sunt zece motive pozitive! 
Doar ca mereu vei spera ca acea carte va fi suprinzatoare si ca nu te va dezamagi, iar niciodata nu vei putea avea incredere deplina in ele, oricat efort ar depune cartile. O comparatie potrivita? Citesc pentru a fi suprinsa!

5. Decat sa stau si sa ma uit pe pereti, ori pur si simplu sa lenevesc, prefer sa citesc deoarece cred ca fiecare secunda pierduta cu o carte in mana este o secunda castigata.


6. Imi place sa cred ca pot sa fac ceea ce eroina din cartea mea preferata poate; sa escaladez munti, sa creez planuri inteligente, sa bat un criminal. Poate ca asta e imposibil, dar, pana la urma, citind, capat mai multa incredere de sine. De cate ori nu ati incercat sa aprindeti un chibrit cu mainile, sau sa ridicati o foaie doar uitandu-va la ea?

7. De curand, profesoara de limba romana ne-a dat sa citim o carte. M-am gandit ca nu-i nici o problema, din moment ce eu citesc o gramada in fiecare zi. Dar un coleg mi-a spus ca, dupa douazeci de pagini, a inceput sa-l usture ochii. Cum, asa de repede si, mai ales, la varsta asta atat de frageda? Categoric citesc pentru a-mi imbunatati abilitatea de a ma concentra.

8. Senzatia aceea. Ce, nu stiti senzatia? De cerneala, de pagini, stiti voi, de carte? Daca n-ar fi acea senzatie, probabil toata lumea ar citi de pe calculator, sau de pe tablete. Cred ca, pentru unii, ar fi mai placut, insa eu una ador sa miros o carte, sa o tin in mana sau sa o strang in brate. Toate aparatele astea noi, iPhone, iPad... ei bine, stiti ce? iCarte! Citesc pentru senzatii tari!

9. Imi fac prieteni. De cand citesc, mi-am facut o multime de prietenii, iar de fiecare data cand vreau sa mai vorbesc cu ei, imi raspund. De fiecare data cand caut alinare la ei, acestia mi-o ofera. Pana si in cele mai triste momentele ale mele, ei nu se lasa afectati si, ca de obicei, stiu ca pot conta pe ei. Cred ca v-ati prins deja despre cine vorbesc. Ma refer la minunatele personaje, niste persoane carora numai noi le putem da viata si tot noi putem sa le facem sa isi indeplineasca destinul, anume de a trai in propria lume. E ca si cum ai controla un teatru de papusi; papusile se misca doar daca vrei tu ca ele sa se miste, insa nici nu vor pleca de langa tine. Personajele sunt minunate. Citesc pentru personaje.


10. Pentru ca tehnologia a pus stapanire pe gandurile oamenilor, este greu sa gasesti un cititor autentic. Deoarece cuiva i-a pasat de mine - parintilor mei - si, candva, cand credeam ca acest obicei este o pierdere de timp, m-au obligat, am ajuns unde am ajuns si am realizat ca pot regasi o placere in asta. Deci citesc deoarece din cititori se nasc cititori.


Asa. Acum ati vazut de ce citesc eu.
Dar voi de ce cititi?

51 de comentarii:

  1. Frumos spus!!Imi place mult articolul tau.Iti doresc multa bafta la concurs!!:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos articolul! :) Succes cu concursul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa postarea :) Mult succes! :*

    RăspundețiȘtergere
  4. @Andreea Ilie @Anca @furelise, va multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos, frumos, frumos!

    Felicitari Sabry! Iti tin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari!!Foarte interesante motivele!!!Bafta :d

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce dragut :))
    Succes sa ai!
    Te invit la concursul meu, poti castiga carti pdf.
    http://buburuzabia.blogspot.ro/2013/04/motivele-mele-pentru-lectura-plus-un.html

    RăspundețiȘtergere
  8. imi place cum gandesti la varsta ta, continua asa si vei ajunge departe...bineinteles cu ajutorul parintilor tai, pe care i-ai mentionat. mult succes!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. ai toate sansele sa castigi....multa bafta

    RăspundețiȘtergere
  10. Ador postul tau, SUCCES! In mare parte, motivele tale sunt si motivele mele<3

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai spus atât de frumos "senzația aceea". Și numai pentru ea merită să citim.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos ai scris ! Eu citesc pentru ca imi place , imi da o stare de bine , imi imbunatatesc memoria si gandirea, ma detasez de lumea exterioara, cunosc personaje si intamplari noi .

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce frumos ai scris. Si eu ma regasesc in unele motive

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumoasa postare si bune motive. Succes!
    Uite si postarea mea, daca vrei sa arunci un ochi:
    http://pierdutaintrelumi-byclara.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc-de-ce-respir.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte buna ideea concursului,iar raspunsurile tale sunt mai mult decat convingatoare :)
    Mult succes!:D

    RăspundețiȘtergere
  16. Frumoasa postarea... mult succes. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Succes in competitie! Ai atins cateva lucruri importante...este un articol interesant.

    RăspundețiȘtergere
  18. :)) Tare: Put the book in the head, not on the head!

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte adevărate motivele tale! Şi eu sunt de multe ori cu, cartea după mine :)). Doar cititorii pot cunoaşte senzaţia ^^.

    RăspundețiȘtergere
  20. scurt si la obiect insa apreciez umorul tau imi plac imaginile alese:), bravo, felcitari

    RăspundețiȘtergere
  21. In ciuda vârstei mici, ideile tale sunt bine definite. Îmbini foarte bine umorul cu seriozitatea și trebuie sa te felicit pentru ideile tale.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sunt idei bine conturate care probabil se gasesc la oricine. Mult succes la concurs.

    RăspundețiȘtergere
  23. Imi place tot ce ai scris.
    Este genial!

    RăspundețiȘtergere
  24. pfoai ce dreptate ai...mi-a placut articolul

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte frumos articolul! Bravo! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  26. si mie mia placut foarte mult:D felicitari si mult succes:d

    RăspundețiȘtergere
  27. Imi place ce ai scris si...sper sa castigi premiul pt ca il meriti.Imi place foarte mult faptul ca ai fost sincera
    BRAVO! si MULTA BAFTA!

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi place ce ai scris!Continua cu obsesia pentru carti pentru ca esti bibleotica mea personala!

    RăspundețiȘtergere
  29. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  30. mama,nu stiam ca esti asa profunda!articolul e chiar frumos si asta inseamna ceva daca o spun si eu:)))sper sa castigi!

    RăspundețiȘtergere
  31. Felicitari pentru articol si succes! M-as bucura daca ai lasa un comentariu si la mine pe blog . Acesta este link-ul :
    http://anotherbooksworld.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

    RăspundețiȘtergere
  32. Eu una am avut norocul de a nimeri într-un colectiv de elevi plini de bun-simţ, astfel că mulţi colegi de-ai mei-deşi suntem la mate info- sunt şi amatori de lectură. Îmi sunt foarte dragi când îi văd citind în pauze!
    Felicitări pentru articol şi baftă în concurs!

    RăspundețiȘtergere
  33. Nu am noroc ca Ralu, si eu sunt tot la mate-info dar nimeni nu citeste din clasa inafara de mine si de o colega.In loc sa citeasca si restul cu noi doua,ei in schimb se mira cat de groase sunt cartile:)) Mult succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  34. Imi place articolul tau! Bafta la concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Vaaaai! Cat de dragut!<3 Eu citesc.... pff. Pur si simplu ca sa traiesc.:D Succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  36. Ai scris frumos si ma bucur pentru ca ai suficient de multe motive pentru care sa-ti dorsti sa citesti. Succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  37. Superb articolul! Mai multa lume ar trebui sa gandeasca la fel ca tine, felicitari! Mult succes, ai toate sansele sa castigi! :D

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza