duminică, 10 februarie 2013

Recenzie: Fata de hartie de Guillaume Musso

Carte oferita de Libraria Online Libris, o librarie online de unde puteti achizitiona o multitudine de carti. Comandati o carte online chiar de aici.

Recenzie

Romanul acesta ne prezinta viata plina de urcusuri si de coborasuri a scriitorului Tom Boyd. Acesta, in urma unei despartiri de frumoasa pianista Aurore, "iubirea vietii lui", recurge la droguri si la somnifere. Insa Trilogia Ingerilor are nevoie de un al treilea roman foarte curand, pentru care Tom a facut un contract cu Doubleday, si pe care, daca nu-l va respecta, el si prietenul lui, Milo, vor fi infundati pana peste cap in datorii de care nu vor mai putea scapa.

Insa, intr-o dimineata obisnuita, apare Billie, personajul feminin principal din cartile lui Tom. Billie, aparent o fata de hartie, il convinge pe Tom ca ea este intr-adevar creatia lui si porneste, alaturi de el, intr-o calatorie pentru a o recupera pe fosta iubita a lui Tom si pentru a-l convinge pe acesta sa isi incheie trilogia mult asteptata de intreaga lume. Insa lucrurile se complica; Tom este acum atras de aceasta eroina si se pare ca nu mai au timp, pentru ca fata de hartie este pe moarte, iar el nici macar nu s-a apucat de al treilea roman...

Nota: 5/5
 

















Parerea mea

Trebuie sa recunosc ca Fata de hartie este prima carte pe care o citesc de acest gen. O eroina care a evadat din carte si care are misiunea de a-l convinge pe autor sa se reapuce de scris. O idee noua, insa o reusita foarte mare, care pe mine m-a captivat total si care m-a facut sa devorez fiecare cuvant scris de Musso.

Protagonistul cartii a fost foarte bine conturat si am ajuns imediat sa-l indragesc. Mi-a parut rau pentru el, insa nu am inteles cum putea sa o iubeasca pe Aurore, o fata care l-a parasit si care l-a lasat sa zaca in infernul drogurilor si al alcoolului. Totusi, cineva era acolo pentru el. Singurii lui prieteni adevarati, Milo si Carole, erau pregatiti sa-l sprijine si sa-l determine sa scrie o noua carte, chiar daca pentru scriitorul de succes parea imposibil. Fani din lumea intreaga ii trimiteau mesaje, insa Tom nu avea nici o speranta.

Pe de alta parte, Billie mi s-a parut un personaj foarte activ si pregatit mereu sa sara in ajutor. Aceasta a aterizat la fix in casa lui Tom si a avut puterea de a-l convinge sa evadeze din universul lui si, astfel, la salvat. In continuare, Tom a scris o carte intreaga numai pentru ea, in timp ce ea zacea bolnava intr-un spital din Paris. Atractia evidenta dintre cei doi, pe care la inceput au negat-o cu inversunare, a fost vizibila pentru cititor din prima clipa, desi Tom si Billie nu credeau ca semnau vreun pic.

Am avut o singura problema cu aceasta carte. Traducatorul nu prea si-a facut treaba, pentru ca in carte apareau cuvinte, denumirile capitolelor si chiar propozitii intregi in engleza pe care nu le puteai traduce decat daca stiai limba. Nu erau expresii, erau pur si simplu cuvinte abandonate in mijlocul propozitiilor, precum "pancakes", sau "bussines". A fost destul de frustrant. Pacat ca bunica nu poate sa citeasca aceasta carte, ar insemna sa stea cu dictionarul englez-roman in poala.

In concluzie, exceptand micile defecte ale acestei carti, Fata de hartie este o poveste captivanta - un pic previzibila - si frumoasa care te va adanci in universul ei pana la cele din urma cuvinte.

4 comentarii:

  1. Vreauuu. :x Este si un film exact in acest gen> Ruby Sparks. Ti-l recomand.

    RăspundețiȘtergere
  2. O recenzie foarte buna. Felicitari!
    Cartea pare super interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand am auzit de carte mi-am dorit s-o citesc, chiar mi se pare originala. Recenzia a iesit foarte bine ;D

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza